Jak napsat dobrý medailonek. Radíme, jak ho strukturovat a co na sebe můžeš prozradit

medailonek – představ se čtenářům

Pár vět, které představí tebe a tvůj život – tvou práci, zájmy, zkušenosti s psaním i vydáváním. To je medailonek. Jak ho napsat, aby zaujal na první pohled, a co by v něm budoucí čtenáři a čtenářky měli najít?

Vydáváš-li knihu s Pointou, budeš medailonek určitě potřebovat pro crowdfunding. Ale je to také součást tvé osobní značky, může se objevit v nejrůznějších autorských databázích, v rozhovorech nebo článcích o tobě, někdy i přímo v knize. Jeho cílem je přesvědčit publikum, že právě ty jsi tím, koho chce číst.

Podobně jako u anotace tu máš poměrně malý prostor – pár řádků, pár vět – na to, abys ve čtenářích vzbudil(a) zájem a přesvědčil(a) je o svých kvalitách.

Profesionální a trochu osobní

Medailonek tě představuje jako autora nebo autorku i jako člověka. O tom, co všechno na sebe prozradíš, rozhoduješ samozřejmě jen a jen ty. Pokud ale můžeme radit, neboj se být aspoň maličko osobní, přidat nějaký zajímavý detail, něco autentického. V případě, že se to k tvé tvorbě hodí, nemusíš se vzdát specifického humoru ani stylu, kterým píšeš.

Podobně jako Janě Ligurské se ti v předprodeji i v pozdější propagaci budou hodit také výstižné fotky.
Foto: archiv autorky

Jak medailonek strukturovat

Nevíš, jak začít a vlastně ani jak pokračovat? Máme recept. Zkus si odpovědět na následující otázky, z odpovědí medailonek poskládáš raz dva. (Můžeš si k tomu vytisknout i náš pracovní list.)

1 •— Kdo jsi?
Jak bys sám (sama) sebe definoval(a)? Zapiš si, co tě napadne jako první. Může to být něco jako: básník, kreslířka komiksů, táta tří dětí, terapeutka se zájmem o literaturu… A od toho už se můžeš odpíchnout dál.

2 •— Čím se živíš?
Typicky medailonky začínají povoláním autora v „běžném“ životě, případně oborem, který studuje. Není to nezbytné, ale hodí se to.

3 •— Jak to máš se psaním?

  • Jak dlouho, co a proč píšeš?
  • Co tě k psaní přivedlo?
  • Co tě inspiruje?
  • Které autory si bereš za vzor?
  • Které žánry jsou ti blízké?

Tohle je důležitá část, ve které můžeš vypíchnout, co je na tobě a na tvé tvorbě unikátní. Vyhni se naopak příliš obecným prohlášením a klišé.

4 •— Jaké máš zkušenosti s vydáváním?
Můžeš uvést knihy, které jsi už vydal(a), případně zmínit i jiné zkušenosti s publikací – třeba články v časopisech nebo tvůj osobní blog. Knihu jsi ještě nenapsal(a), ale podílel(a) ses na nějaké třeba jako redaktor(ka)? I tím se můžeš pochlubit.

5 •— Máš za sebou nějaké literární úspěchy?
Sem patří nominace a hlavně umístění v soutěžích, ocenění, pochvaly od známých osobností a podobně.

6 •— Jaké jsou tvoje další zájmy?
Mohou, ale nemusejí souviset s literaturou.

Taky fotka Jiřího Kalemby mluví za vše. Hned poznáš, že je to sporťák z České televize.
Foto: archiv autora

Když vydáváš knihu s Pointou

Nástřel medailonku můžeš vyplnit už ve chvíli, kdy se registruješ. Bude se ti hodit při sestavování knižního týmu. Naostro ho pak budeš řešit v době příprav na crowdfunding. Tehdy od nás dostaneš zadání pro texty, které budou na předprodejové stránce. Jejich součástí je i sekce „Pár slov o mně“: je to vlastně medailonek, ovšem psaný v první osobě.

Společně ho přetvoříme také do podoby, která se na webu objeví vždy po rozkliknutí tvého jména. Ať už v předprodeji, nebo po vydání knihy. Tahle varianta už bude ve třetí osobě a můžeš ji využít i v budoucnu pro další propagaci.

Jak to může vypadat

Na závěr pár skutečných příkladů z praxe. Přímo z pera „pointích“ autorů.

Spoluvybudoval firmu Pražská čokoláda Steiner & Kovarik. Miluje ji on i jeho zákazníci. Díky své práci si plní sny, získává cenné životní lekce a každý den se stává lepším člověkem. Je ředitelem, který si nedělá z věcí velkou hlavu, a otcem dvou dětí. Dost často mluví a má to štěstí, že i přednáší. Svoje úvahy publikuje na sociálních sítích, především na facebookové stránce Život pravdivého muže.

Petr Kovařík je úspěšný podnikatel, který se v Síle hotentota stává spíše koučem – v knize předává svůj vyzkoušený „návod na život“. Obě stránky své osobnosti zúročil v medailonku.

„Desatero podnikatele, spokojeného otce a tak trochu hotentota,“ píše se v podtitulu knihy.
Foto: Kateřina Konrádová

Pracuje jako učitelka v mateřské škole, dálkově studuje předškolní a mimoškolní pedagogiku. Je vdaná a má dvě děti, Davida a Nikolu. Od dětství milovala pohádky a vše, co s nimi souvisí, vymýšlela vlastní básničky a příběhy. Ten nejnovější by s pomocí Pointy ráda vydala knižně. Kromě psaní má ráda zvířata, jízdu na koni, lyžování, cestování a pečení.

Spíše tradiční, přímočarou cestu zvolila Petra Horváthová, autorka dětské knížky O statečné zoubkové víle. Prozradila něco o své práci, něco o psaní a něco z osobního života.

Vyučený truhlář, pětadvacet let byl jednatelem firmy vyrábějící okna a nábytek. Vždycky měl blízko k přírodě. Vyzkoušel si turistiku, houbaření, lezení na skály i hory, speleologii i vodáctví. V současnosti ji nejčastěji navštěvuje se čtyřnohým kamarádem Bertem. I když se mu srdce svírá při pohledu na spoušť způsobenou kůrovcem, suchem a těžařskými společnostmi, je pro něj okolní příroda stále tím nejkrásnějším místem na světě. A doufá, že se mu podaří trochu té nádhery a pohody přenést do svých knížek, a tak i do domovů a duší čtenářů.

Petr Ondroušek, autor knihy Podivná parta, svůj profil naopak pojal spíš „košatě“ a poeticky. Nezapomeň, že ani jeden přístup není špatný! Záleží jen na tvém stylu a na tom, jak se chceš prezentovat.

Tak co, nalákali jsme tě k tomu, abys začal(a) připravovat svůj knižní projekt? Zaregistruj se hned – a medailonek klidně doplň později.