Romantický horor, sci-fi román, cestopisná kuchařka. Do kterého žánru spadáš ty?

Najdi si svůj žánr

Opakování nikdy neuškodí – i když se s nimi knihomolové potkávají dnes a denně. Literární žánry jsou ustálené kategorie, do kterých se dá rozřadit většina děl. S orientací pomáhají běžnému čtenáři i literárním vědcům. A my pro tebe máme stručný přehled těch, které najdeš na v Pointě.

Nebudeme tě zatěžovat lekcemi ze středoškolské literatury. Rozdělení na literární druhy – lyriku, epiku a drama – máme od té doby v hlavě snad všichni. O ještě podrobnější rozdělení se starají žánry. V těch se skupiny literárních děl sdružují podle různých kritérií: může to být rozsah, kompozice, téma nebo třeba zařazení v čase.

Jednotlivé žánry se můžou překrývat. Existují přece romantické horory i sci-fi romány, humoristické povídky i cestopisné kuchařky… Když si u nás jako autor zakládáš projekt, můžeš si proto navolit žánrů víc; následně ještě upřesníš témata. A se kterými žánry se můžeš na Pointě setkat?

Krásná literatura

Zahrnuje především beletrii a poezii. Sice může stát na reálných životních situacích a odehrávat se na opravdových místech, ale nemá ambice realitu přesně popisovat. Může mít autobiografické prvky, ale obecně líčí fiktivní světy, postavy a situace. V anglických zemích jí ostatně říkají fiction.

Román
Základní prozaický žánr. Je mnohotvárný, proměnlivý, má otevřenou strukturu a mívá pěkných pár set stran. Typicky má 80 až 90 tisíc slov, ale spektrum je samozřejmě mnohem širší. Většinou se do románu promítnou i další žánry – od humoru přes fantasy po horor. Jedná se o klasickou formu, takovým tradičním románem je třeba Jedna musí z kola ven Heleny Kratochvílové; ale v rámci žánru se dá i experimentovat.

Povídka
Krátký příběh, který přečteš na posezení. Povídky často mají jen pár postav a pár výrazných prvků, víc než na děj se často soustředí na vykreslení nálady. Od sbírky povídek je pak jen kousek k povídkovému románu, ve kterém jsou více či méně propojené. Jeden příklad za všechny? Penis nemá uši Marka Dobrého.

Báje, mýty, pověsti
Příběhy často spjaté s národním folklorem, o kterých se mnohdy hlásá, že se zakládají na historických událostech nebo osobnostech, ale obsahují i mnoho smyšleného. Praotec Čech nebo Přemysl Oráč by mohli vyprávět…

Pohádka
Nadpřirozeno, bájná stvoření, boj dobra a zla. Na pohádkách vyrostl každý z nás. Bratři Grimmové nebo Andersen jsou drsná klasika, dnešní pohádky už jsou většinou laskavější. Často je doplňují barevné ilustrace, krásným příkladem z Pointy je knížka O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky Ludmily Bakonyi Selingerové.

Literatura pro děti
Nejen pohádkami jsou prcci živi. Dětská literatura zahrnuje povídky, básničky, zpívánky (Sladké sny, houpy hou Lenky Bergmann Míkovcové) a třeba i knížky dobrodružné a napínavé (Odvážná holka Anny Sobotkové).

Young adult
Fikce zacílená na dospívající a mladé dospělé, mívá v průměru 55 až 70 tisíc slov. Většinou se zaměřuje na jednu nebo několik hlavních postav, mladých lidí, kteří se potýkají s nějakými problémy, zatímco čtenář napjatě sleduje, jak je řeší. Tak třeba taková Cool Girl! Leny Valenové je young adult román, dokonce interaktivní, o třech soupeřkách v talentové soutěži.

Dobrodružná literatura
Obvykle vypráví o události nebo sérii událostí, které vybočují z běžného života hlavního hrdiny. Nechybí v ní napětí, souboje, někdy nadpřirozeno. Do dobrodružné literatury spadají třeba Tři mušketýři, Robinson Crusoe nebo Vlaštovky a Amazonky – populární série Arthura Ransoma.

Romantika
Ústřední je vztah a romantická láska mezi dvěma lidmi. Romantika má většinou optimistický konec, prostě happy end. Jako slavný Zápisník jedné lásky. Nebo romány Jane Austenové.

Humor
Kratší i delší próza, vtipy, komiksové stripy. Humoristický žánr může zahrnovat to všechno a mnohem víc. Někdy se prolíná s literaturou faktu (viz níže), to pak vzniknou třeba Slova z pekla Alexandry Kohoutové, jindy se jedná o čisté šprýmy jako u Toníkových čmáranic Antonína Jíny.

Toníkovy čmáranice jsou čisté šprýmy. A občas nějaká ta prasečinka.
Foto: Nathalie Peyrichout

Komiks
Pilířem jsou sekvence obrázků, grafik, kreseb, které doprovázejí bubliny s krátkými texty nebo citoslovci. A nejsou to zdaleka jen marvelovky. Tak třeba český ženský komiks z posledních let můžeš prostudovat ve sborníku Komiksodějky Terezy Drahoňovské a Štěpánky Jislové.

Historická fikce
Jih proti Severu nebo Příběh dvou měst. Příběhy, které rekonstruují minulost. A to včetně tehdejší společenské nálady, zvyklostí a dalších prvků. Události, postavy a situace jsou však z větší části smyšlené.

Detektivka
Kriminální zápletka, vyšetřování, odhalování zločinu a lapání zločinců. Od Agathy Christie po Jo Nesbøa. Asi není třeba říkat víc.

Thriller
Přináší ještě víc napětí, vzrušení, překvapení… Knihy typu Zmizelá nebo Dívka ve vlaku často pracují se zápletkou, která se pohybuje někde mezi krimi, mysteriózní literaturou a hororem. Čtenář postupně odhaluje různá spiknutí, překvapivá fakta, otázky a odpovědi. A mezi řádky možná najde i společenský komentář.

Horor
Strach a hrůza, napětí, neklid a věčně číhající nebezpečí. Horor by se dal popsat jedním jménem – Stephen King. Budeš jeho následovníkem či následovnicí?

Mystery
Knihy plné napínavých spiknutí a zápletek, které jsou často zahaleny tajemným zločinem. Podezřelí i různé motivy a stopy vedoucí k řešení problému se objevují v průběhu celého příběhu. Zařadit by se sem daly třeba romány Šifra mistra Leonarda nebo Muži, kteří nenávidí ženy. A vlastně celá série Milénium Stiega Larssona. Mimochodem – jedná se o jedny z nejdelších knih, průměrný mystery román má 75 až 100 tisíc slov.

Larssonova hrdinka Lisbeth Salander byla taky vášnivá čtenářka.
Foto: Facebook The Girl with the Dragon Tattoo

Fantasy
No dobře, fantasy romány mívají ještě víc, průměrně 100 až 115 tisíc slov. Autoři taky potřebují hodně prostoru, protože popisují úplně nové, fantastické světy, ve kterých najdeš kouzla, nadpřirozené jevy, čarovné předměty i magická stvoření. Pán prstenů, Harry Potter, Hra o trůny – to je jen pár příkladů tohoto obrazotvorného žánru.

Sci-fi
Zkratka pro science fiction čili vědeckou fikci. Většinou se zabývá imaginativními a futuristickými koncepty, jako je pokročilá věda a technologie, cestování časem, mimozemský život. Mnohdy se odehrává v budoucnosti nebo na jiných planetách. A rozsahem velmi připomíná fantasy.

Poezie
Veškerá básnická tvorba. Může být epická i lyrická, rýmovaná i psaná volným veršem, určená pro děti i pro dospělé. Dokonce se může jednat o básně v próze. Tradiční básnické formy na Pointě zastupují Inkoustové epolety Robina Hendrycha, volnější postmoderní styl zase Magistrála Tima Postovita.

Literatura faktu

Nebo taky non-fiction. Reflektuje skutečný svět, život, historii, předává informace z různých oborů a oblastí. Často nás i vzdělává. Kromě vyloženě popisných a naučných knih existují v rámci literatury faktu také chytlavé žánry, které se prolínají s beletrií. Jsou to hned ty první tři.

Biografie
Nebo také životopis. Vyprávění o životě někoho jiného. Může to být velmi přesná rekonstrukce něčího života, ať už na základě vyprávění, nebo archivních materiálů, ale i román, který je danou osobností spíš volně inspirovaný. Jako kniha Život a doba gaunera – Na klepadle Hany Pachtové.

Memoáry
Nebo také autobiografie. Sbírka vzpomínek, které autor píše o okamžicích nebo událostech, které sám zažil. I tenhle žánr se často potkává s beletrií, to pak autor píše román s autobiografickými prvky, jako to udělala Sára Báchorová v knížce An(n)a. Naopak Eva a Daniela Vondráčkovy se při psaní románu Pelyněk a vanilka snažily co nejpřesněji držet reality a popsat jen to, co skutečně prožily. Oba přístupy mají něco do sebe!

Pelyněk a vanilka je čtivý vzpomínkový román o životě jedné rodiny.
Foto: Šárka Kymplová

Cestopis
Jako autor popisuješ cestování po vlastní zemi i po cizích krajích, a to se záznamem geografických, národopisných, kulturních, sociálních a jiných zvláštností. Náš první cestopis, Moje Cesta hrdinů SNP Václava Kerbera, vyjde už letos v dubnu.

Průvodce
Od cestopisu se liší tím, že se jedná spíš o servis pro čtenáře. Provádět ho může nejen danou zemí nebo městem, může jít i po konkrétním tématu jako Prague Coffee Guide, průvodce blogerky Veroniky Tázlerové po pražských kavárnách. Netradičním spojením designového průvodce a odborného textu je zase Zlatá stoka Kateřiny Průchové.

Vzdělávací (naučná) literatura
Zahrnuje učebnice, cvičebnice, příručky a návody, encyklopedie a slovníky, odborné statě a vědecké texty. Takovou odnoží je literatura populárně-naučná, která je odlehčenější, zajímavá i pro laiky, ale pořád by měla stát na odborných základech. Příkladem může být kniha O výživě, kterou u nás vydaly nutriční terapeutky Andrea Jakešová a Veronika Pourová.

Self-help – osobní rozvoj
Pestrý žánr knih, které jsou někdy postavené na osobních zkušenostech, někdy na vědecky prověřených faktech a často na kombinaci obou. Čtenářům mají pomoci vyřešit nejrůznější problémy nebo zlepšit vlastní osobní, duchovní či pracovní život. U nás zatím vyšly dvě takové knihy: DigiDetox terapeuta Matěje Krejčího a Nezastavitelný růst kouče Jana Markela.

Fotokniha
Vydat knihu nutně neznamená napsat ji. Fotograf může poskládat svoje nejlepší snímky, reportážní sérii nebo portréty, přidat popisky a třeba odborný úvod. Podobně vypadají také umělecké monografie. Vizuální podoba je důležitá u každé knihy, u těchhle dvojnásob.

Kuchařka
Tady není o čem diskutovat, je to sbírka receptů a návodů k přípravě jídel a nápojů. Může obsahovat informace o původu surovin a ingrediencí, může se věnovat jednomu tématu, zemi, typu stravování nebo představovat výběr toho nejlepšího od známého šéfkuchaře či šéfkuchařky.

Publicistické žánry
Jedná se o druh žurnalistické tvorby, která je subjektivnější a emotivnější než klasické zpravodajství. Reportáž co nejpřesněji popisuje skutečnost očima redaktora, který informace o daném tématu nasbírá ideálně v terénu. Může hodnotit, ale měl by vždy pracovat s ověřenými fakty a ponechat prostor pro více protichůdných vyjádření.

Rozhovor představuje nějakou zajímavou osobnost prostřednictvím otázek a odpovědí, někdy i bohatých citací v souvislém textu. A fejeton je vtipný, klidně i velmi osobní popis něčeho z autorova nebo společenského každodenního života. Může být satirický, vždycky by se na věci měl podívat z překvapivé perspektivy a typická je pro něj pointa (tu máme rádi!).

Už víš, do jakého žánru spadá tvůj rukopis? Výborně. Stačí jen se zaregistrovat, založit nový projekt a začít mu vdechovat knižní život.