Vyměňte přečtené knihy za nové příběhy, nabádá projekt Knihovrátek

knihovratek

Máš doma knihy, které už neplánuješ číst? V knihkupectví Martinus je můžeš vyměnit za poukázku na nákup dalších knižních kousků. Použité tituly pak Martinus nabídne na svém e-shopu dalším čtenářům. Službu Knihovrátek už si oblíbila nejen masa knihomolů. Přidáš se? Na otázky ohledně toho, jak projekt vznikl a jak funguje, odpovídala content specialistka Martinusu Jana Benešová.

Můžete nám projekt v krátkosti představit?

Knihovrátek je služba našeho knihkupectví Martinus.cz, nový způsob, jak spojit lidi s jejich vytouženými knihami. Na stránce www.knihovratek.cz čtenáři a čtenářky zjistí, zda vykupujeme knihy, které mají doma. Ty nám pak mohou poslat zdarma přes Zásilkovnu a my jim za to věnujeme poukázku na nové knihy. Přečtené knihy pak nabízíme našim zákazníkům za zvýhodněné ceny, a ti tak mohou na našich stránkách narazit i na tituly už dlouho vyprodané.

Díky Knihovrátku tedy lidé odlehčí svou knihovnu o knihy, které už by znovu nečetli, dostanou poukázku na nákup nových a jejich přečtené knihy udělají radost dalším čtenářům a čtenářkám.

Co vás vedlo k tomu, Knihovrátek odstartovat?

Neustále hledáme nové způsoby, jak spojovat lidi s knihami – o to víc, že jsme „pouze“ internetové knihkupectví a fungujeme pouze v online světě. Navíc jsme sami knihomolové, takže máme taky přecpané knihovny a už nevíme, kam s další knižní novinkou, kterou jsme si nutně potřebovali koupit. Knihovrátek nabízí pohodlné řešení pro každého knihomola – jednoduše si uklidíte v knihovně, máte možnost pořídit si knihy nové s poukázkou, a ještě navíc vás může hřát vědomí, že vaše knihy udělají radost dalším čtenářům.

Jak dlouho projekt funguje a jaké jsou zatím ohlasy? Kolik lidí už službu využilo?

Projekt jsme spustili loni na podzim, takže funguje už přes půl roku. Ohlasy na něj jsou parádní, zákazníci si chválí jednoduchý proces i možnost pořídit si u nás již vyprodané knihy. Už před dvěma měsíci jsme oslavili velký milník, podařilo se nám přes Knihovrátek vykoupit přes 150 000 knih.

knihovratek_2

Foto: Jana Benešová, Martinus

Jen tak pro zajímavost, možná i v návaznosti na váš další projekt Den nepřečtených knih, vrací se vám spíše knihy přečtené (lehce opotřebované), nebo zcela nové (tedy ty, které čtenáři z různých důvodů vůbec nečetli)?

Těžko říct, jestli ty knihy, které vypadají jako nové, čtenáři vůbec nečetli, pravděpodobněji je spíš četli pouze jednou nebo třeba nedočetli. V našich končinách není kniha spotřební zboží, lidé se k ní pořád chovají s úctou, nelámou knihám hřbety a neohýbají rohy tak často. Proto i knihy, které byly čtené, jsou často v perfektním stavu a nepoznali byste na nich, že je už měl někdo doma.

Vzhledem ke Dni nepřečtených knih je ale třeba zmínit, že pořád budeme nabádat naše zákazníky a fanoušky, aby četli knihy, které už mají doma, a nenechávali je ležet ladem – ovšem pokud jim knihy nesednou, je podle nás lepší, když je čtenáři pošlou do Knihovrátku, aby mohly jejich knihy udělat radost někomu jinému.

Jaké tituly (ne)vykupujete? Je zajímavé, že stránka ihned ukazuje, jakou knihu (ne)berete. Je systém nějak navázaný na dostupnost titulů u vás na skladě?

Za dlouhé roky fungování našeho knihkupectví máme spoustu užitečných systémů a dat, které nám teď při Knihovrátku velmi pomáhají. Dokážeme teď třeba například poměrně přesně určit, o kterou přečtenou knihu bude u našich zákazníků zájem. Není to jen o aktuální dostupnosti titulů ve skladu (byť dlouho vyprodané tituly bez dalších dotisků jsou logicky často poptávané), máme celou řadu nejrůznějších kritérií, které se navíc poměrně často mění. Může se proto stát, že nějakou knihu do výkupu nepřijmeme, ale za pár týdnů ji chtít budeme.

V pravidlech máte uvedeno, že přijímáte knihy nové nebo mírně opotřebované. Ty vám čtenáři následně zasílají přes Zásilkovnu. Nestává se, že odešlou knihy, které nejsou v dostatečně dobrém stavu? Co se děje pak?

Stává se nám to poměrně výjimečně, protože čtenáři a čtenářky nám vycházejí vstříc a hodnotí své knihy pečlivě, občas možná až naopak zbytečně přísně, a častěji se nám naopak stává, že knihy přehodnocujeme z mírně opotřebovaných na lepší stav. Navíc máme na webu Knihovrátku přesně popsáno, jak má a nemá kniha vypadat, včetně doprovodných fotek.

Pokud se nám ale stane, že nám někdo odešle opravdu poničenou knihu, kontaktujeme ho, poprosíme o adresu a knihu pošleme zpátky. Pokud by o ni čtenář neměl už zájem a nechtěl ji vrátit, použijeme knihu na dekorace do našich slovenských kamenných knihkupectví.

V čem je Knihovrátek unikátní nebo kde vidíte třeba výhody oproti službám typu Reknihy či Knihobot?

Knihovrátek se odlišuje především tím, že za knihy dostanou zákazníci odměnu ihned a nemusí čekat, až se jejich přečtené knihy znovu prodají. Už dopředu vidí, jaká bude jejich odměna za knihy, a poukázka jim přijde ihned poté, co knihy přijmeme do skladu. My jsme každopádně rádi, že je takových služeb aktuálně v ČR vícero a každý čtenář má víc možností vybrat si, co mu bude nejsympatičtější a nejpohodlnější.

Jak velká je poptávka po opotřebených knihách oproti těm novým? Vidíte v poslední době trend, že čtenáři raději sáhnou po použité a levnější knize) než po té nové za vyšší cenu? (Vzhledem k aktuální ekonomické situaci.)

Přečtené knihy jsou skvělým doplňkem těch nových – ať už pro ty, co by si nemohli dovolit každý měsíc velký počet nových knih, nebo třeba pro ty, co marně čekají na dotisk své vytoužené knihy a doufají, že se znovu objeví k prodeji vyprodaný kousek. Je to skvělá cesta, jak lidem zpřístupnit další možnosti k tomu, aby objevili nové příběhy.

Nebojíme se ale, že by se to překlopilo do fáze, kdy budou lidé chtít víc přečtené knihy než nové kousky. Než se nová kniha dostane mezi přečtené knihy, nějakou dobu to trvá a představte si, že byste museli čekat na další díl detektivky od Roberta Galbraitha ještě třeba dva roky od té doby, co vyšla. To by bylo pořádně úmorné! Lidé chtějí číst nové knihy, přímo baží po knižních novinkách, a to v jakékoliv době a situaci, protože knihy jsou naprosto jedinečným a nenapodobitelným útěkem od reality.