Pět pracovních listů, které ti usnadní plánování, psaní i vydávání knihy

V rámci iniciativy #píšuvkaranténě jsme k psaní povzbuzovali nejen ostřílené autory a autorky, ale samozřejmě i literáty-začátečníky. Především pro ně jsme pak připravili také sadu pěti originálních pracovních listů ke stažení. Ještě ti některý chybí? Tady jsou všechny pohromadě.

Časový plán

Nejeden známý spisovatel přísahá na pravidelné a disciplinované psaní. Zkus to taky: stanov si určitý počet slov nebo znaků, které za den napíšeš, a svůj pokrok si zapisuj do tabulky. Třeba do té naší. Po malých krocích se velké cíle plní líp – možná se ani nenaděješ, a budeš mít hotový román.

Stáhnout

Charakteristika postavy

Užitečná pomůcka pro autory beletrie. Postavy a jejich motivace jsou totiž stejně důležité jako samotná zápletka. Posouvají děj, navzájem se ovlivňují, a když všechno zaklapne dohromady, je z toho skvělé čtení. Abys nezapomněl(a), kdo je kdo, jaké má návyky, touhy nebo životní zkušenosti, je dobré si profily jednotlivých protagonistů sepsat stranou. Náš pracovní list ti to usnadní.

Stáhnout

Autorský medailonek

Tenhle pracovní list se ti bude hodit už ve chvíli, kdy si na Pointě vytváříš autorský profil. Skrze medailonek se nejprve představíš potenciálním knižním kolegům, během crowdfundingové kampaně zase přispěvatelům a přispěvatelkám, po vydání knihy i budoucím čtenářům a čtenářkám. Takže by měl stát za to.

Stáhnout

Knižní kolegové

Když už je o nich řeč – u zrodu každé knihy na Pointě je tým profesionálů, který si autor nebo autorka sestaví přímo na platformě. Jeho jádro musí tvořit redaktor, korektor, grafik a sazeč. Další nepovinné pozice může obsadit například ilustrátorka nebo fotograf. Skvělých profíků tu máme spoustu, jenže jak se v nich neztratit? Pro začátek si na každého, kdo tě zaujme, můžeš vyhradit jeden pracovní list. Pak stačí jen zúžit výběr a vybrané kolegy oslovit.

Stáhnout

Otázky pro betačtenáře

Betačtenář či betačtenářka má velmi specifickou pozici. Je jedním z prvních lidí, kteří si tvou knihu přečtou, dá ti subjektivní zpětnou vazbu, pomůže ti doladit třeba styl mluvy nebo charaktery postav, ale i faktické informace z oboru, ve kterém se vyzná. Aby vaše spolupráce byla opravdu efektivní, je lepší „betě“ pokládat konkrétní otázky. Napadají tě i další? Skvělé. Určitě je připiš do poznámek.

Stáhnout

Rukopis máš hotový nebo se blížíš do finiše? Zaregistruj se na Pointě a (třeba i s pomocí našich podkladů) začni pracovat na plnění svého knižního snu.