Odhalujeme záhady ISBN. Co těch třináct číslic skrývá a jak je získáš

ISBN – co, jak a proč

Jestli se jen trochu zajímáš o knížky, asi ti nemusíme vysvětlovat, že kód ISBN k nim neodmyslitelně patří. Co ta zkratka vlastně znamená? Co všechno se z ISBN dá vyčíst? A co pro jeho získání musíš udělat, když vydáváš knihu s Pointou?

Na poslední otázku máme jednoduchou odpověď: Nic. No vážně. Pointa za tebe zařídí ISBN a všechno, co s ním souvisí. Na tobě bude jen předat ho grafikovi, aby ho správně umístil do knihy. O tom ještě níže. Ale nejdřív pár informací, které by tě při vstupu do knižního světa mohly zajímat.

Co je vlastně to ISBN?

International Standard Book Number – mezinárodní standardní číslo knihy. Tenhle systém má kořeny v šedesátých letech. Britská knihkupecká firma WHSmith se tehdy rozhodla, že zavede počítačový systém, ve kterém budou jednotlivé knihy jasně označeny. Jenže jak je číslovat? Knihkupci se s tím obrátili na Gordona Fostera, profesora z londýnské ekonomky.

Foster se spolu se svým týmem pustil do práce a v roce 1966 přišli se systémem devíticiferných kódů. Pojmenovali ho SBN (Standard Book Numbering). O čtyři roky později se z něj už stal standard mezinárodní, a tak vznikla zkratka ISBN. A spolu s ní Mezinárodní agentura ISBN, která celý systém koordinuje dodnes. 

K čemu je to dobré?

Účast v systému ISBN nic nestojí. Je dobrovolná, ale je výhodnější v něm být. Proč?

  • Když knihu necháš označit kódem ISBN, dostane se do knihovních systémů. Bude ji tak možné najít v databázích národních i mezinárodních.
  • Z ISBN se také dá lehce vygenerovat čárový kód EAN.

S ISBN, popřípadě s odvozeným EAN, potom pracují nejen knihovny, ale také knihkupci, obchodní domy, e-shopy. Kniha se díky nim dá při manipulaci snadno identifikovat. V kamenném obchodě to navíc urychluje práci a zjednodušuje evidenci prodaného zboží.

V London School of Economics ISBN vymysleli a dnes ho v knihovně sami využívají.

Jak ISBN vypadá?

Objevují se v něm arabské číslice, znak X a rozčleňující spojovníky, případně mezery. Do 1. ledna roku 2007 měl deset znaků, od té doby jich je třináct. Mají pevně danou strukturu, a když se v nich naučíš číst, dozvíš se z nich i něco o původu knihy.

Tak třeba kniha Cílené náhody, která u nás nedávno vyšla, má ISBN 978-80-7650-102-7. Číslo v čárovém kódu EAN bude vypadat takhle: 9788076501027.

A co znamenají jednotlivé složky?

  • 978 je prefix pro čárový kód – značí, že se jedná o knihu.
  • 80 je takzvaný identifikátor skupiny. Označuje zemi nebo region, odkud kniha pochází; Česko a Slovensko spolu osmdesátku sdílejí.
  • 7650 znamená, že kniha vyšla v Pointě. Každý nakladatel má přidělen vlastní identifikátor, který může být čtyř- až sedmimístný.
  • 102 je pořadové číslo knihy u nakladatele.
  • 7 je takzvaná kontrolní číslice, která se využívá u nejrůznějších kódů od rodného čísla po číslování vlaků. Je to vždycky jeden znak, který se spočítá určitým algoritmem a poslouží při kontrole platnosti, třeba když dojde k překlepu.

Jak se ISBN získává?

Musíš se obrátit na Národní agenturu ISBN, která funguje při Národní knihovně a podle tvých nakladatelských záměrů ti přidělí jedno nebo více čísel. Jeden samostatný kód ISBN dostanou například ti, co vydávají knihu samonákladem. Malí i větší nakladatelé nebo instituce (třeba fakulty), které mají naplánovaných více publikací, obdrží rovnou celou chronologickou řadu.

Co musíš udělat, když vydáváš knihu s Pointou?

Jak už jsme zmiňovali na začátku – ISBN vyřešíme za tebe a nemusíš se starat ani o zaslání povinných výtisků do knihoven, které je s ním spojené.

Kód ISBN tvojí knize přidělíme hned na konci předprodeje. Tvůj grafik bude mít za úkol vygenerovat z něj čárový kód, který umístí na zadní stranu obálky. Kromě toho by se ISBN v klasické podobě mělo objevit v impresu, které patří na stránku po hlavním titulu knihy, a ještě v tiráži.

V Pointě tě provedeme celým procesem vydání knihy. A pomůžeme ti s jejím financováním. Zaregistruj se – a jdeme na to!