Devět tipů na knihy o psaní. Pomůžou ti překonat blok i posunout děj

Vymyslet dobrou zápletku, propracovat postavy, neztratit nit. Při psaní knihy se možná párkrát zarazíš a budeš přemýšlet, jak dál. Od koho jiného se něco přiučit než od těch nejlepších? Vybrali jsme osvědčené tituly, které ti pomůžou ovládnout spisovatelské řemeslo i „vyhrát tvůrčí bitvy“.

Stephen King: O psaní

Obdivují ho miliony lidí a známý je hlavně díky svým dechberoucím hororům a thrillerům. Kromě nich napsal i knihu o psaní jako takovém. Je částečně memoárová a částečně návodná. Nastíní ti, co spisovatelské řemeslo obnáší, přináší a bere. Najdeš v ní celou řadu postřehů z Kingovy kariéry a dozvíš se, že při psaní nejde primárně o vydělávání peněz, slávu ani navazování přátelství. Jde o to, abys obohatil(a) životy čtenářů, ale i svůj vlastní.

Jodie Archer, Matthew L. Jockers: Šifra mistra bestselleru. Anatomie knižního trháku

Každý začínající spisovatel chce, aby jeho kniha byla úspěšná a našla si co nejvíc čtenářů. Jak ale takový titul napsat? Dvojice amerických vědců se rozhodla najít „recept“ na dokonalý bestseller pomocí celé řady nasbíraných dat a jejich analýzy. Jejich kniha ti může posloužit jako inspirace a určitě tě i překvapí. Dozvíš se mimo jiné, který román počítač statisticky vyhodnotil jako naprosto dokonalý.

Joseph Campbell: Tisíc tváří hrdiny

Studie amerického religionisty poprvé knižně vyšla už v roce 1949 a od té doby se z ní stala (nejen) akademická klasika. Najdeš v ní příklady mytických příběhů, na kterých Campbell ukazuje pravdy ukryté za náboženskými a mytologickými postavami, jež najdeš v pohádkách, pověstech nebo mýtech. Z nich pak vyplývají obecně platné významy, které ti při psaní můžou posloužit jako modely nebo vzory.

Campbell v knize zkoumá velké mytické hrdiny. Buddhu, Ježíše… a třeba i Promethea.
Foto: Wikimedia Commons

Umberto Eco: Šest procházek literárními lesy

Začti se do souborou přednášek, které Umberto Eco pronesl v roce 1993 na Harvardu. Rozebírá v nich třeba vztah mezi autorem, dílem a čtenářem v procesu tvorby a četby knihy. Zkoumá také vztah reality a fikce, spád vyprávění nebo úrovně chápání textu. To vše ve svém poutavém stylu.

Steven Pressfield: Válka umění

Co mnohým z nás brání dělat to, po čem toužíme? Jak se vyhnout blokům při tvůrčích počinech, ať už se bavíme o založení vysněné firmy, nebo napsání románu? Tipy se dozvíš na stránkách příručky s podtitulem „Odblokujte svou kreativitu a vyhrajte tvůrčí bitvy“. Občas je zábavná, občas strohá a přísná, každopádně velmi efektivní.

Elizabeth Gilbert: Velké kouzlo

Chceš-li si opravdu počíst, zkus knihu americké spisovatelky, která proslula románem Jíst, meditovat, milovat. Velké kouzlo je trošku jiné. Dozvíš se v něm, jak nakopnout svoji kreativitu, překonat strach z nových výzev a vytvořit si rituály, které ti pomůžou lépe žít i tvořit. Skvělá motivační záležitost nejen pro spisovatele.

Dílo Elizabeth Gilbert možná znáš díky filmu s Julií Roberts, ale kniha Velké kouzlo je trochu jiná.
Foto: Facebook Eat Pray Love

Jeff VanderMeer: Kniha divů

Bichle s podtitulem „Ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní“ vyšla v češtině loni, ve Spojených státech už v roce 2013 a za těch pár let si získala kultovní status. Známý fantasy autor v ní zábavným způsobem vysvětluje všechny složitosti ohledně stylu, struktury i metodologie tvůrčího psaní. Všechno je to doplněno spoustou barevných ilustrací, praktickými cvičeními a komentáři dalších autorů, mimo jiné George R. R. Martina, Neila Gaimana, nebo Karen Joy Fowler. Možná se tím dopouštíme klišé, ale musíme to říct: tahle kniha ti na poličce prostě nemůže chybět.

...a tři tajné tipy k tomu

Na závěr pro tebe máme tři tipy na knihy, které si zatím můžeš přečíst v angličtině. The Anatomy of Story od Johna Trubyho ti pomůže prohloubit některé vyprávěcí techniky, a okořenit tak rukopis, na kterém pracuješ. Lisa Cron se na psaní beletrie dívá z pohledu neurovědy a kognitivních strategií a píše o tom v knize Story Genius. A moderní klasika Bird by Bird od Anne Lamott ti pro změnu podá návod, jak se krok po kroku naučit psát a žít jako „skutečný“ spisovatel.

Třeba na podobném seznamu jednou bude i tvoje jméno. Na co čekat? Zaregistruj se a začni si plnit sen o vydané knize.