Chceš být hvězdou konverzace? Máme tipy na knihy, se kterými zazáříš

Výběr četby patří k osobním preferencím každého z nás. Jednoduše neexistuje nic, co by bylo špatně, a nic, co by bylo dobře. Jsou ale knihy, se kterými v konverzaci prostě zazáříš. Vybrali jsme je na míru různým partám lidí, ve kterých se můžeš ocitnout.

Text: Viola Černodrinská

Obecně platí pravidlo neříkat nic o knihách, které jsi buďto nečetl(a), nebo četl(a) kdysi v pravěku (na střední). Upřímně: není nic horšího než člověk, který ze sebe souká teoretická moudra o knize, jejíž děj ani celkové vyznění si nepamatuje, a hovor tak nakonec stočí k prázdným frázím typu „jde tam především o životní dilema“ nebo „autor se snaží najít odpovědi na metafyzické otázky“. 

Tímhle nikoho neohromíš, protože se pravděpodobně zasekneš hned u první konkrétní otázky, kterou ti tvůj protějšek v konverzaci položí. Hovoř radši o knihách, které máš ještě v živé paměti, i kdyby to měl být poslední díl Harryho Pottera, a vyprávění o Zločinu a trestu, Božské komedii nebo Hledání ztraceného času si nech pro vnoučata. 

Když se chceš blejsknout

V první řadě záleží na tom, koho se vlastně v hovoru chystáš oslnit. Chceš dostat vysněný job, zapadnout mezi přátele, nebo se „blejsknout“ před svým objektem zájmu? Abys správně odhadl(a) knižní preference druhých, vyžaduje to určitou přípravu. Věnuj tedy dostatek času poznávání toho, s kým chceš do literární konverzace zabřednout.

Druhá otázka, na kterou bys ses měl(a) zaměřit, je: co tím vlastně sleduješ? Mysli spíš na obohacení sebe sama než na to, že na někoho chceš udělat dojem. S vědomím, že to děláš pro sebe, se ti knihy budou číst s větší lehkostí. Ve finále jde především o to, aby tě to bavilo. Do ničeho se proto nenuť násilím. Není to vejška. Z knihy, kterou sice přelouskáš, ale bez sebemenšího zájmu, ti pravděpodobně v hlavě stejně nic nezůstane.

Bridget Jones se Salmana Rushdieho zeptala, kudy na záchod. Tak takhle ne.
Foto: Twitter @hollingselizab

Vytipovali jsme po tebe pár okruhů lidí, které můžeš četbou těch správných publikací ohromit. Nebo mezi ně alespoň snadněji zapadnout. 

Echt knihomolové

Od té doby, co se naučili číst, hltají jeden příběh za druhým a bez knihy si nedokážou představit ani obyčejnou jízdu tramvají. Mají přehled, louskají beletrii stejně jako vědecky zaměřené knihy, samozřejmě nejméně ve dvou světových jazycích. Takové lidi pravděpodobně jen tak něčím nepřekvapíš. 

Náš tip? Pořiď si aplikaci aplikaci Goodreads a mrkni na žebříček nejlepších knih za rok 2019. Funguje to podobně jako Spotify, můžeš tam sledovat i žebříčky přátel a objevovat knihy, které ti tematicky nejvíc sedí. Pokud se ti podaří přečíst pár knih z těch, co právě teď hýbou světem a četl je i některý z knihomolů, využij konverzaci ve svůj prospěch a pro svoje vzdělání. Pokud ti v knize není něco jasné, ptej se na jejich názor. Rozeber klidně styl psaní, postavy a jejich motivace, takový literární nadšenec ti rád vše vysvětlí. 

Feministky

A samozřejmě i feministi. Rozhodně nic nezkazíš tím, když si přečteš pár knih o historii, vývoji i současném stavu hnutí. Poslouží ti nejen jako základ pro solidní konverzaci, ale možná ti otevřou oči i v každodenním životě. Dobrým startem může být kniha Feminism Is for Everybody: Passionate Politics americké teoretičky bell hooks, která v knize nadčasovým způsobem osvětluje feminismus, jeho platnost v minulosti a nepostradatelnost v současnosti. 

V konverzaci určitě zazáříš i s vědomostí, že se bell hooks opravdu píše malými písmeny.
Foto: Montikamoss / Wikimedia Commons

IT kroužek

Pokud se chystáš na večírek ajťáků, nebo ještě spíš programátorů, řiď se heslem „méně je více“. Stejně do hlavy nedostaneš víc než jen pár knih. Načítat si bichle o programovacím jazyku, operačních systémech nebo algoritmech nemá smysl, teda pokud už nejsi developer, zázračné dítě nebo génius s fotografickou pamětí. 

Snaž se vybrat něco srozumitelného, komplexního a obecněji zaměřeného. Sám Bill Gates prý nosí knihy všude s sebou a na dovolenou si jich bere rovnou celou tašku. Tobě bude pro začátek stačit Faktomluva. Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají od švédského lékaře a statistika Hanse Roslinga. Ten se originálním způsobem snaží změnit naše zažité myšlenkové vzorce a přesvědčení. Dokazuje v ní to, že se svět mění k lepšímu, i to, že lidé konzistentně zastávají pesimističtější názor, než jaký odpovídá skutečnosti. A Bill Gates tuhle knihu miluje. Po svých budoucích zaměstnancích prý její přečtení dokonce vyžaduje.

Hipsteři nové doby

Jak dnes vlastně vypadá „ryzí“ hipster a co čte, toť otázka. Obecně zabere všechno to, co je vintage, eco-friendly, sustainable nebo prostě nekonvenční. U těch, co vzhlížejí k beatnikům, neuděláš chybu s klasikem undergroundu Charlesem Bukowskim, jeho Příběhy obyčejného šílenství jsou prostě nesmrtelné. Pokud hledáš něco trochu zenovějšího a novějšího, zkus knihu Kaizen od Sarah Harvey o japonském umění seberozvoje. Uvidíš, že tvůj ranní šálek matchi tím dostane úplně jiný rozměr. 

Nejvíc stejně zazáříš svojí přirozeností. Jsi fanoušek nebo fanynka fantasy románů, máš rád(a) literaturu faktu nebo romány sester Brontëových? Nic z toho není špatně. 

A nejvíc se samozřejmě blejskneš knihou, kterou píšeš ty