S Hanou Šormovou o Muchlince: Když vše vyjde, letos budu v náruči držet svoje první dítě i knihu

Hanka začínala v IT, ale život ji svedl na nomádskou cestu. Blogerka, copywriterka, cestovatelka a čerstvá maminka se ale rozhodla vydat první knihu, kterou nyní najdeš v předprodeji. A nejde o obyčejnou knihu, celá je o chobotnici, která má vyšší poslání než jen žít život na stránkách knihy pro děti.

Píšeš blog, napsala jsi první knihu. Jak ses dostala ke psaní a co tě vedlo k vydání knihy?

Aktuálně už vedu dva blogy, neboť jsem autorkou (spoluautorkou) dvou online projektů. Má cesta ke psaní byla hodně klikatá. Svou první literární soutěž jsem sice vyhrála už ve 3. třídě ZŠ, ale rodiče mě raději vedli technickým směrem. A tak jsem vystudovala dvě vysoké školy se zaměřením na matematiku a informatiku. V IT jsem pak ještě pár let zůstala.

Avšak osud tomu chtěl jinak. Ačkoliv jsem za prací v IT vycestovala až na Maltu, zjistila jsem, že mě nenaplňuje programovat a dělat pod někým. Dala jsem výpověď, cestovala a přemýšlela, co by mě uživilo. Najednou se mi do cesty připletl copywriting (psaní textů pro klienty na zakázku). Od něj už to byl jen krůček potkat druhou autorku projektu Muchlinka: Dětská hračka s příběhem Peťu Kamelandrovou. Tehdy pro mě měla zakázku na sepsání první chytlavé pohádky o tajemné malé M.

Slovo dalo slovo a už je z toho celý projekt, který dospěl do bodu, kdy by měla vyjít tištěná knížka prvních 22 pohádek o chobotničce Muchlince z Bublinkova.

Blog už píšeš roky, co je tvým hnacím motorem?

Roky to jsou zatím pouze dva, což je v porovnání s jinými stálicemi v online světě zanedbatelná doba. Pravdou ale je, že i za tak krátkou dobu mi blog Na nomádské stezce (při)vydělává a stal se „zajímavým“. To soudím dle počtu nabídek, co mi přijdou do e-mailu, a kdo všechno by rád navázal nějakou spolupráci.

Co je mým hnacím motorem? Laskavá slova fanoušků. Jejich dotazy, zájem a diskuse pod články i na sociálních sítích. V neposlední řadě, nebudu se tím tajit, mi pomáhá vidět, jak se zvyšují čísla návštěvnosti a čtenosti některých článků. Člověk pak ví, že to někoho zajímá, a hledá odpovědi na jeho problémy.

Kniha nevznikne za pár dnů. Jak dlouho ti trvalo dát ji dohromady a co bylo při jejím psaní nejtěžší?

První pohádka vznikla tuším v dubnu 2017. Od té doby jsem nad pohádkami střídavě seděla a neseděla. Do toho jsem hodně cestovala, a tak některé texty vznikly třeba na Kubě, Azorách, dokonce i na Novém Zélandu. Naše malá chobotnička je tak velkou cestovatelkou!

Nicméně vše trvalo dlouho i proto, že nás s Peťou ze začátku nenapadlo, jaký dopad bude mít celý projekt a kam až se vyvine. Původně bylo v plánu ušít hračku Muchlinky a pohádky mít pro sebe, pro naše děti. A ejhle, vše se změnilo. Pohádky se staly nedílnou součástí celé myšlenky projektu. Prvních 22 bylo sepsaných už v roce 2018, kdy jsme ale usilovně pracovaly na návrhu plyšové hračky, její certifikaci a logotypu. Vydaly jsme sice pohádkové e-booky, ale na samotnou ilustrovanou knížku došlo až v roce 2019.

Knihu o chobotničce najdeš mezi aktuálními předprodeji.

A co bylo nejtěžší při psaní? Ujasnit si spojující prvek – linku, která provází celý projekt. Nemám teď na mysli samotný děj, ale spíše myšlenku – PROČ tento projekt, JAK může pomoci, CO má předat dějem. Přiznáme se v našem týmu, že jsme ho doladili až v letošním roce.

Na knize pracuješ spolu s knižním týmem. Podle čeho sis kolegy vybírala?

Tým vznikl samovolně za běhu projektu. Má spoluautorka Peťa si umí přitahovat ty správné lidi do týmu. Já jsem na tom vlastně žádný podíl neměla. Všechno se tak nějak stalo. 🙂 O to je to lepší, neboť osobně věřím na „zákon přitažlivosti“. Nechala jsem ho působit a ten nám do cesty přivedl bezvadnou ilustrátorku Denču a kreativkyni Lenču, která je autorkou všech 22 dětských říkanek v knížce. V neposlední řadě bych ráda zmínila Radka, který nám pomáhá především s tvorbou videí. A pozor, Radek jezdí turné společně s kapelou Traktor. Možná ho tak někteří fanoušci této rockovější hudby mohou znát zpoza mixážního a osvětlovacího stolku.

Čtenářům v rámci předprodeje nabížíš i řadu zajímavých odměn. Které jsou ty nejzajímavější?

Odměn v našem projektu je skutečně hodně. Za sebe bych vypíchla asi dvě nej. Tou první je balíček plyšák Muchlinka + tištěná knížka. Jednak je za tuto cenu už nikdy neseženete, ale hlavně je vidět, že knížka není jen knihou. Existuje k ní česká plyšová hračka s certifikací, takže je vhodná pro děti od 0 let věku. S oblibou říkáme, že chobotnička Muchlinka je sestřičkou žížaly Julie, Lichožroutů a Kukyho. Vždyť byla ušita ve stejné české firmě NOE v Lipníku nad Bečvou.

Hana spolu s Muchinkou.

Druhá nej odměna souvisí s charitativní stránkou projektu. Myslíme si, že Muchlinka patří do náruče dětem. A to všech, tj. i těch, které měly horší start do života či prožívají těžší období. Máme tím na mysli onkologicky nemocné děti, děti v pěstounské péči apod. Spolupracujeme tak s olomouckou organizací Náruč dětem, z. s. (pomáhá dětem v konfliktních rodinách), docházíme na onko oddělení za dětmi do Olomouce a pořádali jsme kreativní dílničky pro děti z Dětského domova Čeladná. V rámci odměn jsme tedy mysleli i na tyto všechny děti. Naši přispěvatelé tak mohou zaslat knížku nebo plyšáčka do těchto organizací. Myslíme si, že je to tak vhodná odměna pro ty z vás, kteří třeba děti ve svém okolí nemají, a přitom chtějí vykouzlit úsměv na dětském obličeji.

Knihu chceš vydat teď. Co projekty a sny do budoucna, máš něco v plánu? Co tě čeká v nejbližší době?

Sešlo se to symbolicky v tomto roce. Knížka šla do předprodeje na konci května, kdy bych snad měla v náruči držet své první dítko. Takže letos porodím vlastně hned dvě děti, a splním si tak dva největší životní sny.

Plány se mi tak určují jen velice obtížně. Nemám představu, kolik času mi na rodičovské dovolené bude zbývat. Ale i nadále bych se chtěla věnovat projektu Muchlinka: Dětská hračka s příběhem a taky psát na svůj první blog Na nomádské stezce. Nápadů, co tvořit a psát, mám tak na 100 let dopředu. Nebojím se, že bych se nudila, jen nemohu říci nic konkrétního. Opět to nechám na tom, co mi život přinese do cesty.

Můžou tě čtenáři někde sledovat?

Mám celou řadu sociálních sítí – Facebook, Instagram, a dokonce stříhám vlastní videa na YouTube. Ale pokud mě chce někdo sledovat, odkážu ho na své dva weby – www.nanomadskestezce.cz (blog o tom, jak pracovat na dálku a jak si přivydělávat blogováním/copywritingem) a www.muchlinka.cz (dětský projekt pro všechny z vás, kterým záleží na rozvoji potenciálu dítka).

Co bys doporučila jiným blogerům, kteří váhají s vydáním vlastní knihy?

Zkusit to. Nemáte co ztratit. Naopak, podle mě se můžete jen naučit – a poučit z chyb. My jsme si pro Muchlinku vybrali vydání s Pointou. Zatím je spolupráce více než příjemná a jedná se o win-win situaci pro obě strany.

Žijete jen jednou a nikdo z vás další kroky neudělá, tj. ani tu knihu za vás jen tak někdo ze šuplíku nevytáhne, nenastylizuje, nevydá a na závěr neprodá. Máte to ve svých rukou, tak to nenechte proklouznout.

Podpořte Muchlinku v předprodeji, bez vaší pomoci kniha nevyjde.

Zajímá tě, jak proměnit svůj rukopis v knižní projekt a jak se co nejlépe připravit na předprodejZde najdeš vše stručně a jasně vysvětlené!