Psaní za časů karantény. Pojďme se navzájem motivovat a inspirovat

Píšu v karanténě

Nejsou to lehké časy, ale nevěsme hlavu. Psychologové radí zpomalit, i v karanténě imitovat život „tam venku“, najít si pravidelný režim. A věnovat se koníčkům, na které jsme předtím neměli čas. V Pointě s tím souzníme, sedáme k počítačům a sešitům – a začínáme psát. Zkusíš to s námi?

Plnění snů o vydaných knihách nás asi nikdy nepřestane bavit a jsme rádi, že se nám to daří i v době, kdy to český knižní trh nemá lehké. Jedeme v běžném provozu, vydáváme nové tituly a rozjíždíme další crowdfundingové kampaně. Uplatnění u nás najdou i knižní profesionálové – redaktoři a korektoři, grafici a sazeči, ilustrátoři –, kteří teď možná hledají potenciální zakázky.

S autory jsme pak v každodenním kontaktu. Kromě toho, že je v celém procesu podporujeme, jim navíc už tradičně radíme, co vlastně výroba, financování, vydání i propagace knihy obnášejí. A teď je podle nás vhodná doba také k tomu, abychom se vrátili ještě o krok zpět – k samotnému psaní. Tak vznikla i výzva #píšuvkaranténě.

Sbohem, prokrastinace!

Možná ti v hlavě už dlouho zraje zápletka, máš před očima románové postavy – jako živé! – nebo dokonce celý pohádkový svět. Možná se chystáš sepsat svoje know-how z oboru, kterému rozumíš jako málokdo. Možná se prostě jen potřebuješ vypsat ze svých pocitů. Jenže… ti do toho vždycky něco vlezlo. Tak teď je čas začít.

Kromě samotného psaní se můžeš zaměřit třeba i na rešerše, trénink, sebevzdělávání a sbírání užitečných tipů. Ať už jde přímo o práci na rukopisu, nebo vydávání knihy včetně jejího marketingu. Ve chvíli, kdy se svůj knižní projekt rozhodneš rozjet, třeba na Pointě, tyhle informace a zkušenosti jako když najdeš.

Jak využít čas v domácí karanténě? Přece psaním. Společně nám to určitě půjde od ruky.

Něco se chystá...

Nejbližší dny až týdny chceme na našem blogu i sociálních sítích věnovat tématům, která s tím souvisejí. V pravidelných intervalech od nás dostaneš ranní úkol a večer se s námi můžeš podělit o výsledky. Kromě toho chystáme webináře, Q&A s úspěšnými autory, pracovní listy a tipy třeba na to, jak si nastolit spisovatelský režim, jak si vyčistit hlavu nebo se zbavit rušivých elementů.

Jak být v obraze

Abys vždycky věděl(a), co se kde šustne, sleduj Pointu na Facebooku a především na Instagramu. Hlavně instagramové stories budou opravdu interaktivní – v následujících dnech tam najdeš úkoly, kvízy, ankety, livestreamy s autory. Kromě toho si můžeš pročítat náš blog nebo Pointu sledovat na Pinterestu, kam budeme postupně přidávat nejzajímavější články.

Úplně nejlepší pak bude, když se na Pointě zaregistruješ jako autor. Potom ti budeme posílat autorský newsletter, a navíc se můžeš přidat do facebookové skupiny Autoři s Pointou. Oboje znamená, že se dostaneš k exkluzivnímu obsahu; nejen po dobu karantény, ale v průběhu celého roku. Navíc se budeš moci účastnit specializovaných workshopů. V těchto dnech online prostřednictvím Google Hangouts, brzy snad zase i offline.

Motivujme se navzájem

Tohle se šířit může, dokonce by mělo, a tak budeme rádi, když se s dalšími nadšenci do psaní podělíš o naši snahu, ale hlavně o tu svou. Třeba takhle:

  • Ukaž ostatním, jak postupuješ nebo jak plníš úkoly.
  • Diskutuj s dalšími autory.
  • Dávej jim konstruktivní zpětnou vazbu.
  • Klidně přiznej tvůrčí blok – nebo někomu poraď, jak ho prolomit.
  • Pošli nám svoje rady nebo autorské zkušenosti: překvapivé poznatky a „hacks“ se můžou hodit i dalším lidem a my jim na našich kanálech rádi dáme prostor.
  • Sdílej náš obsah dál.
  • A nezapomeň vždycky označit Pointu a přidat hashtag #pisuvkarantene.