Knižní festival Ostrava každoročně láká na pestrý program. Letos organizátory nezastavil ani koronavirus

knižní festival ostrava

Knižní festival v Ostravě přinášel každý rok divákům nabitý program v podobě diskusí, workshopů či autogramiád. Letos velké plány zkřížila epidemie koronaviru. Ani to ale organizátory nezastavilo, a tak přišli s náhradní online akcí. Ať už jsi pravidelným návštěvníkem, nebo jsi do Ostravy na knižní festival ještě nezavítal(a), zjisti, co všechno festival nabízí, jak zvládl letošní online přenos nebo jaké má plány do budoucna. Na otázky nám odpovídala manažerka festivalu Jana Cyrusová.

Knižní festival Ostrava navázal na dlouholetý ostravský knižní veletrh. K jakým změnám došlo a co všechno návštěvníkům nabízí?

Původní formát byl zaměřen na prodej knih. Našim cílem bylo tento projekt pojmout více jako festival a program jsme rozšířili o tematické diskusní scény, doprovodný program s workshopy a autogramiády.

Knižní festival v současné podobě představuje širší nabídku od nakladatelů, včetně malých nakladatelství z celé České republiky. Návštěvníci mají možnost setkat se se svými oblíbenými autory, slyšet zajímavé rozhovory. 

V letech 2019 a 2020 proběhly první dva ročníky festivalu. Můžete vypíchnout některé jejich highlighty? A co z programu obvykle sklízí mezi návštěvníky největší úspěch?

V roce 2019 se program zaměřil na témata spojená s uplynulými třiceti lety od pádu totalitního režimu. Vznikla scéna Voices of Freedom, kde ve spolupráci s Centrem PANT každý den přinesl jiné téma. K nejúspěšnějším patřilo téma média a komunikace, se známým youtuberem Karlem Kovym Kovářem a téma lidských práv a svobod.

V roce 2020 jsme měli obrovskou radost, že se tváří Knižního festivalu Ostrava stala herečka Iva Janžurová, která nám festival zahajovala. Karin Lednická na festivalu představila svou (dnes již veleúspěšnou) knihu Šikmý kostel, kterou pokřtili primátor města Ostrava Tomáš Macura a spisovatelka Alena Mornštajnová. Program jsme rozšířili o další scény, které představily na sedm desítek hostů.

Mimořádně kladné ohlasy od návštěvníků jsme měli zejména na autogramiády, rozhovory s autory a knižní novinky. Troufáme si říct, že úspěchem byl celý festival a jeho pestrý program, kde si napříč věkem i zájmy každý našel to své.

karel kovy kovář

Scéna Voices of Freedom a debata s youtuberem Karlem Kovy Kovářem v roce 2019.

Letos měl proběhnout třetí ročník festivalu, který byl kvůli koronaviru zrušen. Co bylo v plánu a na co se mohou návštěvníci těšit příští rok na jaře?

Zklamání, že třetí ročník nemůžeme uskutečnit a navázat tak na úspěšný rok 2020, bylo obrovské. V plánu bylo představit návštěvníkům knižní novinky od nakladatelů, přislíbeno bylo mimo jiné autorské čtení Karin Lednické z její nové knihy Šikmý kostel II, naplánovány byly přednášky i interaktivní program.

Velkou radost nám udělal známý ostravský herec a patriot Norbert Lichý, který se měl stát tváří festivalu 2021. Jsme rádi, že nám zachoval přízeň a bude součástí i v roce 2022. Dramaturgicky chceme navázat na úspěšný koncept nejen prodeje knih, ale i diskusních scén, workshopů, autogramiád. Hlavně doufáme, že se vrátí atmosféra osobního setkávání čtenářů, nakladatelů a autorů.

norbert lichý ostrava

Herec Norbert Lichý bude tváří festivalu v příštím roce. Letos se zapojil do Knižního maratonu Ostrava. 

Je něco, čím se Knižní festival Ostrava liší od ostatních knižních akcí v Česku? Proč by měl návštěvník zajet právě na vaši akci?

Snad nebudeme vypadat příliš pyšně, ale troufám si říct, že atmosférou. Navzdory rostoucí návštěvnosti je atmosféra komorní až rodinná. A i když jsou témata knih i diskusí často vážná, je u nás pohoda.

Místo „offline“ festivalu letos proběhla online akce: Knižní maraton Ostrava. Můžete přiblížit, jak nápad vznikl a co bylo jeho podstatou?

Chtěli jsme s našimi fanoušky, partnery i nakladateli zůstat v kontaktu a hledali jsme cestu jak. Ředitel festivalu Jan Šumbera přišel s nápadem na online čtecí maraton.

Ve spolupráci s našimi partnery a nakladateli tak vznikla online akce Knižní maraton Ostrava. Během 24 hodin se četlo z 24 knih, každou hodinu jedna. Knihy četli jak samotní autoři, tak známé osobnosti a čtenáři z veřejnosti i děti. Záznam z Knižního maratonu je stále k zhlednutí na našem YouTube kanálu Knižní festival Ostrava. Online vysílání probíhalo ze studia Knihcentra.cz a Centra Pant v Ostravě. Snažili jsme se připravit pestrý obsah maratonu, zastoupeny byly tituly různých žánrů a nově vydaných knih jako např. Nasterea od nakladatelství HOST a Sedm zákonů od nakladatelství JOTA.

Jak jste sestavovali výběr 24 knih z knižního maratonu?

Snažili jsme se přizpůsobit daný žánr k dané hodině, např. detektivky, thrillery a horory se četly v nočních hodinách. V ranních a dopoledních hodinách jsme četli knihy pro děti a mládež. Odpolední a večerní hodiny byly věnované aktuálním knižním novinkám a současné literatuře.

nina špitálníková ostrava

Spisovatelka a koreanistka Nina Špitálníková přečetla letos v rámci Knižního maratonu Ostrava ukázku ze své knihy Svědectví o životě v KLDR. 

Jaký byl o online knižní maraton zájem z řad osobností i diváků? Bylo něco, co vás letos překvapilo?

Překvapil nás velký zájem jak od samotných autorů, tak i osobností.

Tvář knižního festivalu Norbert Lichý přijal pozvání a četl knihu od Vlastimila Vondrušky Spiknutí oběšenců. Jaderná fyzička Dana Drábová a rektor Ostravské univerzity Jan Lata nám online četli knihu od Miroslava Bárty Sedm zákonů. Ředitel České televize Ostrava Miroslav Karas a ředitelka projektu Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková četli knihu Svědectví o životě v KLDR od Niny Špitálníkové.

Autoři Jan Švancara, Viktorie Hanišová, Vlastimil Vondruška se připojovali ze svých domovů. Autorka knihy Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálniková dorazila osobně do Ostravy. Byli jsme rádi, že se nám podařilo online připojit autora, známého egyptologa Miroslava Bártu přímo z Egypta. Místní autorka Eva Tvrdá četla na maratonu úryvek z knihy Očima vidět / Očami vidźeć v laštině.

Čtenáře z řad veřejnosti jsme do projektu přizvali prostřednictvím výzvy Staň se čtenářem Knižního maratonu a zájem nás překvapil, dokonce jsme měli náhradníky.

Byli jsme moc rádi, že sledovanost byla velká a že nás nezklamala ani technika a vysílání se nepřerušilo celých 24 hodin. Byly to samozřejmě nervy.

Stalo se během online přenosu něco neočekávaného?

Překvapením pro diváky bylo předání ceny Český bestseller za rok 2020 za nejprodávanější knihu v kategorii česká beletrie pro dospělé, Šikmý kostel. Karin Lednická na maratonu četla úryvek z knihy Šikmý kostel II.

Plánujete v podobných online akcích pokračovat i v dalších letech i přesto, že se (snad) budeme moci znovu setkávat i naživo?

Kdybyste se zeptali po 24 hodinách, když maraton skončil, určitě bych váhala. Ale úžasná zpětná vazba od všech, přátelská atmosféra a radost ze čtení, kterou jsme cítili… znamená aktuální odpověď ano.

Předpokládáme, že knižní maraton bude knižní festival skvěle doplňovat, ale nahradit jej určitě nemůže.

Věříme, že se příští rok 11. a 12. března 2022 setkáme opět u nás na Černé louce, a to živě.

jana cyrusová knižní festival ostrava

Za průběh Knižního festivalu Ostrava i Knižního maratonu Ostrava zodpovídá manažerka Jana Cyrusová. 

Jaké jsou vyhlídky Knižního festivalu Ostrava, máte už teď nějaké plány do budoucna?

Plány máme a chystáme spousty novinek, ale zatím nechci prozrazovat. Každopádně chceme zapojit ještě více partnerů v rámci Ostravy a program maximálně dostat mezi širokou veřejnost.

Věřím, že i další osobnosti, které máme v hledáčku jako tváře festivalu, budou inspirací pro nás i čtenáře.